BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, January 22, 2010

KOSWI NYONYA



KOSWI NYONYA

(A)
400gm gula merah
100gm gula pasir
300ml air
1 helai daun pandan

******masak hingga mendidih,tapis, jadikan 1800ml

(B)
300gm tepung gandum
100gm tepung ubi
1/4 air kapur sirih

CARA-CARA

1. Bahan-bahan A diblend bersama bahan B
2. Tapiskan dan masak diatas api sehingga naik wap dan pekat sedikit.(adunan memang berbuih
biarkan sahaja kerana ia tidak menjejaskan kuih)
3. Tuangkan kedalam loyang kukus selama 40-45 minit
4. Bila sejuk potong dan gaulkan dengan kelapa

Nota:

a) Saiz try 10x10x3
b) Try hanya sapu minyak
c) Tujuan setiap bahan dimasak dahulu supaya kuih tidak mendap apabila dikukus
e) Kukus kelapa parut dan sedikit garam supaya tahan daripada basi.(steam selama 5 minit)


selamat mencuba...



Salam dari dapur...

Apa kata kita belajar membuat kuih-kuih tradisional pula. Orang-orang muda sekarang dah terlalu ramai yang tidak pernah ambil peduli cara-cara membuat kuih-kuih tradisional. bagaimana nanti jika orang-orang lama sudah tiada? oleh kerana itulah saya mengambil langkah
untuk mempelajari membuat kuih-kuih tradisional ini. Memang pembuatannya agak cerewet sedikit tapi hasilnya memuaskan.

Saya kerap menghadiri kelas-kelas membuat kuih-kuih tradisional dengan cheff-cheff yang berpengalaman. Bagi teman-teman yang tidak berpeluang tidak usah risau, kerana jika anda mengikut langkah-langkah yang betul pasti anda berjaya membuatnya.

Ingat.....apabila anda ingin memasak lakukanlah dengan hati yang gembira dan penuh kasih sayang kerana inilah petua yang selalu saya amalkan untuk mendapatkan hasil yang pasti memuaskan.

Selamat mencuba.

0 comments: