BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, January 21, 2010

SERIMUKA LAPIS BERINTI


SERIMUKA LAPIS BERINTI

Lapis bawah

BAHAN-BAHAN

500gm beras pulut
300ml santan
300ml air
2 tsp garam

CARA-CARA

1. rendam pulut selama 4 jam
2. basuh bersih dan toskan
3. kukus sume bahan di atas selama 1/2 jam
4. Apabila pulut masak tekankan kedalam loyang 10x10x2. ketepikan sementara.



LAPISAN ATAS

A. 6 biji telur
50 gm tepung gandum
150gm susu segar
250gm air
1/2 tbsp gula & 1/2 tbsp garam

B.200gm ayam cincang
1 tbsp rempah kari kurma n bunga lawang n bunga cengkeh n lada sulah
1/2 tbsp gula, 1/2 tbsp garam
minyak untuk menumis

C. 1/2 tbsp daun sup
2 tbsp bawang goreng

Hiasan: cili merah dipotong halus, sedikit daun sup & daun bawang

CARA-CARA

1. Bancuh bahan A & ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan B. Gaul hingga garing, matikan api Masukkan bahan A dan
bahan C. Gaul rata
3. Tuangkan ke atas pulut yang telah dikukus tadi, tabur cili merah,daun sup & daun bawang.
4. Kukus selama 20 minit, kemudian bakar 10minit dengan cara double boiler.

Tips: Lap tudung kukus setiap 5 minit.

0 comments: