BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, January 20, 2010

Muffin Almond Chocolate Chip

Memasak sesuatu yang menyeronokkan bagi mereka-mereka yang minat dalam bidang ini. Ada yang menganggap memasak sesuatu yang membebankan, kerana ia menuntut sedikit masa dan kreativiti. Sekarang bidang memasak ini telah banyak dimonopoli oleh kaum lelaki, kadang-kadang terasa malu kerana kaum wanita seolah-olah memandang sepi situasi ini.

Di hotel-hotel seolah terlalu kurang ruang untuk kaum wanita mononjolkan diri....mungkin juga kaum wanita itu sendiri kurang minat sebab itu bidang ini dikuasai kaum lelaki. Apa pun tahniah untuk kaum lelaki.

Saya seorang suri rumahtangga sepenuh masa, namun kerja-kerja rumah yang sentiasa banyak kadang-kadang membataskan juga minat saya untuk menjalankan aktiviti memasak. Untuk menjadikan hobi memasak ini sesuatu yang menyeronokan, kita hendaklah melakukannya dengan hati yang ikhlas dan sentiasa gembira. Hasilnya pasti memuaskan.

Di sini saya ingin berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang saya pelajari dengan teman-teman dan anda yang minat dalam bidang ini. Mungkin anda tidak berkesempatan pergi ke mana-mana kelas memasak, apa kata kita mencuba resepi-resepi yang mudah untuk hidangan seisi keluarga atau berminat untuk membuat tempahan boleh hubungi saya : lidyanor@gmail.com

Jom membuat Muffin...


ALMOND CHOCOLATE CHIP MUFFIN

BAHAN-BAHAN

Bahan A

300gm Tepung Naik Sendiri
50 gm serbok koko

Bahan B

250gm Butter
280gm gula kaster
2 biji telur
250gm air

Bahan C

100gm Mix Friut (Basuh dan rendam)
80gm Almond niblate chip

HIASAN: CHOC CHIPS DAN ALMOND SLICE

CARA-CARA

1. Campurkan bahan A dan B
2. Guna mixer dan pukul perlahan sehingga sebati.
3. Akhir sekali masukkan choc chip dan mix fruit.
4. Masukkan adunan kedalam piping bag dan guna pappercup
size 10- isi penuh dan tabur chocolate chip dan badam slice
Bakar selama 20 minit pada suhu 160 api atas dan bawah

0 comments: