BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 22, 2010

Serbaneka Nasi

Salam bahagia...salam dari dapur saya.
Sepertimana yang saya janjikan saya akan berkongsi serba sedikit resepi beraneka nasi untuk teman-teman mencubanya sendiri di rumah. Terlalu kerap hidangan nasi putih boleh membuatkan keluarga anda terutamanya anak-anak hilang selera makan. Apa kata kita selang selikan dengan perbagai jenis nasi untuk santapan keluarga tersayang.
Satu atau dua kali seminggu hidangan berbeza amat bermakna untuk orang-orang tersayang menikmati masakan kita terutama suami tercinta. Tetapkan hari tertentu untuk menu istimewa ini supaya anggota keluarga merasa tidak sabar menunggu hari tersebut. Itu yang selalu saya lakukan.
Selamat mencuba dan melalui hari-hari yang indah di dapur anda.

NASI


NASI AYAM BERMADU

1/2 ekor ayam
1 bungkus sup bunjut ADABI
3 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
Garam dan lada sulah secukupnya

Bahan tumbuk

5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara-cara

Tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukan air dan sup bunjut. Biarkan sebentar
Masukkan ayam dan masak hingga ayam empuk lebih kurang 10-15 minit. Tambah garam dan lada sulah. Ketepikan dan biarkan sejuk sebentar.

Keluarkan ayam dan ambil kuah sup. Masukkan kuah sup mengikut sukatan beras kedalam periuk nasi bersama beras yang telah dicuci dan sedikit garam.

Lumurkan ayam dengan sos tiram dan madu. Goreng tapi jangan terlalu lama sebab ayam dah sedia masak.

Sedia dihidangkan bersama salad, tomato serta kuah sup.


Nasi Ayam Hakka


1 ekor ayam
Kicap cair
Minyak bijan
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 tin susu beras
1 sudu besar garam
1 sudu kecil ajinomoto (jika suka)
sedikit lada putih


Cara masak

Rebus ayam hingga masak. Pastikan jangan rebus terlalu lama.
Toskan ayam sebentar kemudian sapukan ayam dengan minyak bijan dan kicap cair sewaktu ayam masih panas
Biarkan ayam sejuk sehingga kita nampak minyak dari ayam terkeluar barulah kita memotongnya. Ini untuk menggelakkan daging ayam hancur sewaktu kita memotong ketika ayam masih panas.

Air rebusan ayam digunakan untuk memasak nasi ayam.
Tumiskan halia, bawang merah, bawang putih (jangan terlalu garing)
Masukkan tumisan tersebut kedalam periuk nasi, masukkan garam, ajinomoto dan lada putih.
Biar nasi masak dan sajikan selepas setengah jam.

Bolehlah dihidangkan bersama tomato, salad dan timun serta sup.



NASI BERIANI KAMBING/DAGING

4 tin susu beras basmathi
4 tin air
5 sudu susu cair
5 ulas bawang merah- dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang, sadri dan daun pudina
sedikit kekuma direndam dengan air mawar dan pewarna kuning
buah pala - ambil isinya.
Minyak daripada kuah beriani

Cara-cara

Tmis bawang yang telah dikisar. Masukkan air, susu, daun bawang, sadri dan daun pudina serta garam. Biarkan mendidih
Masukkan beras yang telah dibersihkan dan ditoskan, masukkan kekuma yang telah direndam kesemuanya dan juga minya dari kuah beriani. Tutup dan biarkan api perlahan.

BAHAN-BAHAN DAGING BERIANI

2 kilo daging lembu atau kambing
4 sudu besar rempah beriani
4 biji bawang besar digoreng hingga garing
10 ulas bawang putih -dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
50 gm halia - dikisar
5 kuntum bunga cengkih - rempah kasar
5 kuntum bunga lawang -rempah kasar
5 biji bauh pelaga - rempah kasar
2 batang kulit kayu manis - rempah kasar
*( rempah kasar digoreng tanpa minyak dan dikisar halus)
1 biji buah pala kering
4 tangkai daun pudina - dihiris halus
4 tangkai daun sadri -dihiris halus
4 tangkai daun bawang - dihiris
4 biji cili hijau - dikisar
3 biji buah tomato - dicincang
3 camb tomato puree
100 gm kismis
150 gm gajus - digoreng
2 biji lima diperah di atas susu cait untuk dijadikan tairu
garam secukup rasa
1 cawan minyak mazola dan 3 camb minyak sapi untuk mengoreng bahan bawang, biji gajus dan akhir sekali goreng rempah beriani yang dicampurkan dengan rempah kasar yang dikisar halus tadi.

Cara-cara

Potong daging jangan terlalu kecil. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia kisar, daun pudina, sadri, daun bawang, cili hijau, buah tomato, tomato puree, kismis, garam dan gaulkan bersama serta perap selama satu jam.
Kemudian masukkan rempah yang telah digoreng tadi bersam dengan minyaknya sekali, bawang goreng dan gajus. Biarkan di atas api hingga daging empuk.
Masukkan tairu dan biarkan di atas api perlahan. Apabila dan cukup masak, minyak akan timbul dan ambil minyak tersebut untuk dujadikan tumisan nasi beriani.

0 comments: