BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, May 25, 2010

NASI MINYAK


NASI MINYAK


4 cawan beras
4 cawan air
1 btg kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkeh
4 biji buah pelaga
1 biji bwg besar- dimayang untuk tumisan
1 inci halia - diketuk- untuk tumisan
1 biji bwg besar- dikisar
1 inci halia- dikisar
sedikit susu cair
beberapa titis pewarna kuning
sehelai daun pandan
sedikit garam
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar planta- unyk menumis
sedikit minyak masak- untuk menumis
bawang goreng- untuk hiasan


Cara-cara

Tumis bahan rempah (3 beradik) bersama bawang yg dimayang, halia ketuk sehingga naik bau...masukkan bahan kisar..biarkan sebentar masukkan air, susu cair, garam, daun pandan, pewarna. Biarkan sehingga mendidih.....kemudian masukkan beras yg telah dicuci dan ditoskan.Biarkan ia masak.



AYAM MASAK MERAH

1/2 ekor ayam
2 biji bawang besar- dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
1/2 inci halia (jika suka)- dikisar
5 sudu besar cili giling
5 sudu besar sos tomato
gula secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air untuk kuah


Ayam dilumur garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak.
Tumis bahan kisar sehinggga naik bau, masukkan cili giling, sos tomato, gula, garam dan air, biarkan sehingga sedikit mendidih dan pecah minyak baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Apabila sudah agak pekat boleh masukkan bawang besar yang dimayang jika suka. Siap.


ACAR KOBIS

Kobis putih (terpulang byk mana yg diinginkan)
1 biji bawang besar- mayang memanjang
1 biji cili merah- mayang memanjang
sedit halia- dihiris halus
3 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
secubit garam


Kobis yang dipotong halus dicelur dengan air panas yang baru mendidih. Sebentar sahaja dan toskan. Bancuh gula, garam, cuka sehingga sebati dan masukkan ke dalam kobis yg telah dicelur tadi, masukkan cili,bawang besar dan halia sekali. Gaul rata dan sedia dihidangkan bersama nasi dan ayam.



Salam....sebenarnya hari ni tak tau nak masak apa.....pening memikirkan menu yang nak dihidangkan pada family....untuk menyelamatkan keadaan nasi minyaklah yang paling selamat dan mudah untuk disediakan. Semalam dah masak kerutuk daging..jadi hari ni tak boleh asyik bersantan saja, jadi terpaksalah buat ayam masak merah pulak.
Kalau nak cuba bolehlah....

Saturday, May 22, 2010

STEAMED PANDAN CAKE


STEAMED PANDAN CAKE

A
150 gm superfine flour
1 tsp baking powder

B
80 gm castor sugar
1/4 tsp sait

C
50 gm corn oil
4 biji egg yolk
1 tsp vanilla
80 gm pandan water

D
4 biji egg white
100 gm sugar
1/4 tsp cream of tar tar

Cara2

1.Ayak bahan A dan campur B gaul sebati.
2.Masuukan C dan kacau lagi dengan pemukul telur sehingga sebati.
3.Pukul D sehingga kembang (hard peak)
4.Tuangkan meringue putih telur tadi ke dalam bahan ABC dan gaul sebati
5.Tuangkan ke dalam loyang yang sudah digris, kemudian tutup dengan aluminium foil.
6.Kukus selama 11/2 jam dengan suhu yg sederhana. Apabila masak terbalik kik atas rak selama 5 minit.

Tray 2x7- 40 minit -Dpt 2 biji
Tray 1x10- 11/2jam -dpt 1 biji.


Hari ni boring-boring teringin pulak nak makan kek kukus, dah lama janji gan anak nak buat tapi tak jadi-jadi. Bahan dah lama beli tapi simpan je. Yelah masa sentiasa tak cukup. Maka siaplah juga 'STEAMED PANDAN CAKE'...resepi ni saya g belajar dengan chef June dari Subang Jaya....bolehlah siapa-siapa nak cuba.

Friday, May 21, 2010

TAT TELUR


TAT TELUR

Kulit

100 gm butter
40 gm gula icing
180 gm tepung gandum
1/2tsp esen vanila
1/2 biji telur


Inti/kastad

3 biji telur
65 gm gula kastor
240 gm air
40 gm susu cair
1/2 tsp esen vanila
2 tsb kastad

Cara-cara

Satukan semua bahan kulit, uli sehingga menjadi doh yang lembut. Tekan kedalam acuan tat.
Bancuh adunan inti/kastad, tuangkan kedalam bahan kulit tadi sehingga penuh bakar selama 30minit dgn suhu 180C.

AYAM MASAK TOMATO


AYAM MASAK TOMATO


Bahan2

1/2 ekor ayam
1 labu bawang besar- dikisar halus
3 ulas bawang putih- dikisar halus
1 biji buat tomato saiz besar- dikisar separuh hancur
sedikit sayur campur
5 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
gula dan garam secukup rasa
sedikit air unutk kuah


Cara-cara

Ayam digaul bersama garam dan digoreng separuh masak.

Tumis bawang hingga naik bau, masukkan tomato kisar, cili giling,sos cili,sos tomato,
gula dan garam. Biarkan sehingga pecah minyak, masukkan sedikit air untuk dijadikan kuah, masukkan ayam yang telah digoreng dan akhir sekali masukkan sayur campur.

Thursday, May 20, 2010

Sembang sebentar.....

Dah hampir 2 bulan saya tak menjenguk ke blog saya ni. Sibuk memanjang semenjak berjinak-jinak dengan hobi baru Folkart. Walau bagaimana pun kesibukan di dapur tetap berjalan seperti biasa, tempahan kuih muih juga alhamdulillah tidak putus-putus.
Malam ni baru berkesempatan nak masukkan gambar-gambar kuih muih. Harap dapatlah dikongsi gan kawan-kawan.

PUTERI AYU


PUTERI AYU

Bahan-bahan:

A
3 biji telor B
220gm gula kaster

B
80ml santan + 20ml air pandan
5 titik pewarna hijau dan sedikit esen pandan

C
120gm tepung gandum

D
1 paket eno biru dan 1tsp overlet

* 300gm kelapa parut atau secukupnya digaul dengan garam dan masukkan sedikit tepungubi supaya melekat.

* Tekan ke dalam acuan, kukus sebentar lebih kurang 1-2 minit baru dituangkan adunan tadi.

Cara2:

Dengan menggunakan whisk, pukul baha2 A sehingga kembang, masukkan B dan pukul lagi, slow speed, masukkan C dan pukul sebentar dan akhir sekali tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 10 minit.

SAMOSA


SAMOSA

Bahan-bahan:

Sediakan kulit popia saiz 8x8 inci dan potong tiga bahagian.

Bahan inti

300gm daging atau ayam dipotong dadu
300gm sayur campur
25 gm rempah kurma
2 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 sudu besar gula
1 tsp garam
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

Tumis bawang putih hingga garing, masukkan bawang besar, rempah kurma dan isi ayam serta bahan lain hingga masak kekuningan.
Ambil kulit popia, lapiskan dua keping, isi inti dan lipat tiga segi. Sedia untuk digoreng atau dingin bekukan.

APAM BERAS

APAM BERAS

Bahan-bahan

A
1 peket tepung beras ( cap teratai)
3 gelas air
1 gelas gula
1 gelas tapai nasi

B
1 peket kecil eno biru

Cara2

satukan kesemua bahan A sehingga sebati dan peram selama 5 jam,
panaskan kukus sehingga air mendidih, masukkan eno ke dalam adunan kacau rata dan kukus di dalam acuan lompang selama 15 minit.

Sedia dihidangkan bersama kelapa parut.