BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, June 20, 2010

CUSTARD RAISIN ROLLS




75 gm tepung roti
75 gm tepung gandum
1tsp yis kering
60 gm susu segar
1/2 biji telur
30 gm gula pasir
25 gm mentega


Bahan2 Custard

1 sudu besar tepung custard
1/2 sudu besar gula pasir
85 gm susu segar
10 gm mentega
1tsp esen vanila

50 gm raisins
1/2 biji telur untuk sapu


Cara Buat Custard

Campur semua bahan dan masak atas api yang perlahan sehingga likat.


Cara Membuat Doh

-Masukkan semua bahan roti ke dalam mix bowl dan kacau sebati.
-Uli sehingga menjadi doh yang lembut- biarkan 2x ganda, tutup doh dengan plastik, biarkan selama 45 minit- 1 jam.
-Tumbuk2 doh untuk membuang angin dan rehatkan selama 15 minit lagi.
-Canai menjadi bentuk 'oblong'
-Sapu custard ke atas doh yg sudah dicanai dan taburkan raisins, gulung doh, potong doh setebal 1/2 inci.
-Masukkan ke dalam acuan muffin dan bakar selama 15 minit pada suhu 180'c.
-Setelah masak bolehlah hias dengan snow sugar jika suka.

Selamat mencuba.....

Selamat hari bapa untuk semua bapa2 di dunia ni. Hari ni anak perempuan teruja nak hidangkan sesuatu untuk papa mereka. Kami pun mencuba resepi baru...buat roti...emm...memang sedap
walaupun nampak simple je. Papa dia orang agak berselera makan..habis 3 ketul....puas hati sikakak yang begitu bersemangat menghias roti untuk dihidangkan semperna hari bapa....
Sesiapa nak cuba bolehlah....senang sangat.

0 comments: