BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, October 20, 2010

CARA BERLAUK


CARA BERLAUK

Bahan-bahan
300gm tepung gandum
1tsp garam halus
3 biji telur
300ml santan
500ml air
Pewarna kuning

Cara-cara

1. Kisar semua bahan
2. Panaskan acuan dan sapukan dengan minyak
3. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan inti

Bahan lauk

4 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1 peket rmpah kari
300gm isi ayam/daging
1 biji bawang besar-potong dadu
minyak masak
lada sulah
gula dan garam secukup rasa

  1. tumis bawang,halia dan rempah
  2. masukkan isi ayam/daging,bawang dan masukkan garam dan gula
  3. masak sehingga kering.
Bahan Hiasan

Cili merah,daun sup.

Friday, October 15, 2010

Talam keladi

Lapisan Bawah

Bahan A
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
11/2tsp garam
300gm santan pekat
550gm air

Bahan B

200gm keladi
Potong kiub-kukus (kukus dahulu baru timbang)

Lapisan Atas

Bahan C
100gm tepung gandum
250gm gula kaster
3biji telur B
200gm santan pekat
300gm air
sedikit pewarna unggu
1tsp garam

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan A sehingga sebati dan tapis
2. Campurkan semua bahan B. Kukus setengah jam
3. Campurkan semua bahan C dan tapis. Apabila lapisan bawah telah masak, tuangkan bahan lapisan atas dan kukus lagi selama setengah jam. Api hendaklah sederhana perlahan.



Assalamualaikum.....
Lama sungguh tak masuk dapur lidya ni...apa dah jadi agaknya.....semenjak bulan puasa hingga sekarang barulah ada masa nak jenguk sebentar kat dapur ni. Bukan malas tapi kekangan masa begitu menghadkan diri lidya nak bersantai-santai kat dapur ni. Alhamdulillah...rezeki Allah bagi tak putus-putus...ada saja tempahan kuih muih yang kekawan minta lidya buatkan terutama untuk majlis 'open house' dan jamuan raya kat opis2 kekawan. terima kasihlah pada yg sentiasa menyokong bisnes lidya yang seciput ni dan doa kekawan yang tak putus-putus agar dimurahkan rezeki....hari ni lidya nak kongsilah sedikit lagi resepi-resepi yang belum sempat lidya masukkan sebelum ni...dan selamat mencuba..


Blueberry Cheese Tart

Tart pastry-(sama seperti tart buah)

cheese cream

250gm cheese philadephia
60gm gula
20gm butter
1 biji telur
3 tbsp whip cream
2 tbsp sunquick

Cara-cara

1. Satukan bahan cheese philladephia,gula,butter dan telur pukul sebentar
2. Masukkan whipping cream dan sunquick, pukul sehingga menjadi gebu
3. Masukkan ke dalam piping beg dan pipe sedikit kedalam tart pastry
4. Masukkan blueberry dan tutup kembali dengan cream
5. Letakkan sedikit blueberrry diatas untuk buat design
6. Bakar pada suhu 170'c selama 10-13minit.


Tart Buah

Tart Pastry

100gm butter
40gm gula icing
180gm tepung gandum
1/2 tsp esen vanila
1/2 biji telur

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan kecuali telur
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut
3. Tekan ke dalam acuan tart
4. Bakar dalam suhu 170'c selama 10-13minit.

Patry Cream

500ml susu segar
1 biji telur
25gm tepung kastad
30gm tepung jagung
100gm gula
1tsp esen vanilla

Campurkan semua bahan dan masak di atas api sehingga pekat dan masak.
Masukkan ke dalam piping beg dan pum ke dalam tart pastry tadi dan akhir sekali bolehlah susun buah2an mengikut kesukaan anda.


Karipap Pusing

Bahan-bahan
A.
350gm tepung gandum
1tsp garam
1tsp gula pasir
200ml air

Cara membuatnya
Uli semua bahan dan bahagikan kepada 9 bahagian.

Bahan B

150gm tepung gandum
100gm majerin

Cara membuatnya

Campurkan semua bahan, bulatkan dan bahagikan kepada 9 bahagian

1. Masukkan (bungkus) adunan B ke dalam A dan bulatkan, gelek memanjang dan ulangi proses ini sebanyak dua kali.
2. Bahagikan kepada 5 bahagian dan gelek secara terlentang untuk mendapatkan lapisan yg cantik dan letakkan inti dan kelim.
3. Kalau ingin menbuat karipap sebagai sejuk beku, anda boleh membakar selama 2 minit dlm ketuhar dan biarkan sejuk baru masukkan dalam peti ais.

Inti

100gm daging/ayam dipotong kecil
4 biji ubi kentang
2 labu bawang besar-dimesin
4 ulas bawang kecil-dimesin
3 ulas bawang putih-dimesin
100gm rempah kari
2tbsp rempah kurma
300ml air-untuk lembutkan daging/ayam
10helai daun kari
garam n gula secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis semua bahan mesin,rempah kari,kurma sehingga wangi
Masukkan kentang dan daging.Masak sehingga empuk.


Jom kita sembang jap......
sebenarnya lidya pun ada buka kelas memasak kat rumah ni...tapi hujung minggu jelah. Untuk mereka-mereka yang bekerja memang seronok dapat belajar hujung minggu, tapi lepas raya kelas belum mula lagi almaklumlah cikgu masak-masak ni sibuk gan tempahan tak sempat nak buka kelas...open house kat umah sendiri pun tak buat tahun ni. InsyaAllah...agak-agak dah lapang nanti on semula kelas masak tu. Kalau ada yang berminat nak datang belajar bolehlah roger2 lidya...cam biasalah...017-2274998 @ email je ke lidyanor@gmail.com. Kalau dah kongsi resepi ni malas jugak nak buat...tempah aje lah...tapi kalau boleh biar seminggu awal ye kekawan.

Talam keladi


Puding Pelangi Kristal

Bahan-bahan

400gm santan pekat/susu cair
1000ml air
200gm gula
21/2 tbsp serbuk agar-agar
1/2 tsb garam

Cara-cara

1. Masak semua bahan sehingga mendidih dan tapis

Bahan B

1000ml air
11/2 tbsp serbuk agar-agar
170gm gula

PEWARNA

Cara-cara
1. Masak sehingga mendidih dan tapis

Cara Melapis (3 warna)- Ungu,Kuning lemon,Biru

1. Pilih warna mengikut kegemaran
2. Warnakan warna pertama bahan santan 350gm dan tuangkan ke dalam acuan
3. Warna yang sama tetapi agar-agar kosong sebanyak 250gm setiap lapisan.
4. Buat sehingga habis.
5. Guna loyang 10'x10' (klu nak guna loyang bentuk lain pun tak apa)