BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, October 15, 2010


Karipap Pusing

Bahan-bahan
A.
350gm tepung gandum
1tsp garam
1tsp gula pasir
200ml air

Cara membuatnya
Uli semua bahan dan bahagikan kepada 9 bahagian.

Bahan B

150gm tepung gandum
100gm majerin

Cara membuatnya

Campurkan semua bahan, bulatkan dan bahagikan kepada 9 bahagian

1. Masukkan (bungkus) adunan B ke dalam A dan bulatkan, gelek memanjang dan ulangi proses ini sebanyak dua kali.
2. Bahagikan kepada 5 bahagian dan gelek secara terlentang untuk mendapatkan lapisan yg cantik dan letakkan inti dan kelim.
3. Kalau ingin menbuat karipap sebagai sejuk beku, anda boleh membakar selama 2 minit dlm ketuhar dan biarkan sejuk baru masukkan dalam peti ais.

Inti

100gm daging/ayam dipotong kecil
4 biji ubi kentang
2 labu bawang besar-dimesin
4 ulas bawang kecil-dimesin
3 ulas bawang putih-dimesin
100gm rempah kari
2tbsp rempah kurma
300ml air-untuk lembutkan daging/ayam
10helai daun kari
garam n gula secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis semua bahan mesin,rempah kari,kurma sehingga wangi
Masukkan kentang dan daging.Masak sehingga empuk.


Jom kita sembang jap......
sebenarnya lidya pun ada buka kelas memasak kat rumah ni...tapi hujung minggu jelah. Untuk mereka-mereka yang bekerja memang seronok dapat belajar hujung minggu, tapi lepas raya kelas belum mula lagi almaklumlah cikgu masak-masak ni sibuk gan tempahan tak sempat nak buka kelas...open house kat umah sendiri pun tak buat tahun ni. InsyaAllah...agak-agak dah lapang nanti on semula kelas masak tu. Kalau ada yang berminat nak datang belajar bolehlah roger2 lidya...cam biasalah...017-2274998 @ email je ke lidyanor@gmail.com. Kalau dah kongsi resepi ni malas jugak nak buat...tempah aje lah...tapi kalau boleh biar seminggu awal ye kekawan.

0 comments: