BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, October 15, 2010

Talam keladi

Lapisan Bawah

Bahan A
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
11/2tsp garam
300gm santan pekat
550gm air

Bahan B

200gm keladi
Potong kiub-kukus (kukus dahulu baru timbang)

Lapisan Atas

Bahan C
100gm tepung gandum
250gm gula kaster
3biji telur B
200gm santan pekat
300gm air
sedikit pewarna unggu
1tsp garam

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan A sehingga sebati dan tapis
2. Campurkan semua bahan B. Kukus setengah jam
3. Campurkan semua bahan C dan tapis. Apabila lapisan bawah telah masak, tuangkan bahan lapisan atas dan kukus lagi selama setengah jam. Api hendaklah sederhana perlahan.



Assalamualaikum.....
Lama sungguh tak masuk dapur lidya ni...apa dah jadi agaknya.....semenjak bulan puasa hingga sekarang barulah ada masa nak jenguk sebentar kat dapur ni. Bukan malas tapi kekangan masa begitu menghadkan diri lidya nak bersantai-santai kat dapur ni. Alhamdulillah...rezeki Allah bagi tak putus-putus...ada saja tempahan kuih muih yang kekawan minta lidya buatkan terutama untuk majlis 'open house' dan jamuan raya kat opis2 kekawan. terima kasihlah pada yg sentiasa menyokong bisnes lidya yang seciput ni dan doa kekawan yang tak putus-putus agar dimurahkan rezeki....hari ni lidya nak kongsilah sedikit lagi resepi-resepi yang belum sempat lidya masukkan sebelum ni...dan selamat mencuba..

0 comments: