BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 10, 2011

Badak berendam yg terlebih berendam....

Sebenarnya nak buat badak berendam tapi malas nak di kukus....lid pun main campak je dalam periuk....yang penting isinya rasa sama mcm badak berendam.....

1/2 peket tepung pulut
sedikit air kapur
pewarna hijau epal
kelapa -untuk inti
gula merah
daun pandan
santan pekat- untuk kuah...
2 sudu tepung

tepung pulut dicampur dgn sedikit air kapur dan pewarna hijau...bancuh dan uli dengan air sehingga menjadi doh.

masak gula merah dengan sedikit air dan daun pandan-tapis ke dalam satu periuk dan masukkan kelapa parut, masah hingga kelapa masak...agak2 nampak berkilat, masukkan tepung untuk menjadikan intin likat dan senang di gentel2 nnt.
ambil doh dan leperkan ....isi inti dan bentukkan menjadi bujur, buat sehingga habis dan letakkan kedalam satu loyang dan kukus, santan pekat tadi dicampurkan dengan sedikit garam, apabila kueh badak tadi dah masak tuangkan santan ke dalam loyang kueh tadi dan kukus lagi sebentar....dah masak.....rupanya tak seperti diatas...kuahnya berwarna putih....sedap dimakan waktu berbuka puasa.....

* sapu loyang dengan minyak terlebih dahulu ye....takut badak tadi melekat bila dah masak....


0 comments: