BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 17, 2011

Cekmek Molek

Cekmek Molek

Bahan-Bahannya:

500gm keledek kuning-rebus dan lenyekkan hingga hancur
150gm teoung gandum
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
gula untuk inti
minyak untuk mengoreng

Lenyekkan ubi keledek hinggga hancur dan masukkan bahan lain kecuali gula.
ambil adunan sedikit dan leperkan kemudian letakkan sedikit gula dan tutup adunan tersebut dan jadikan bentuk bujur. Minyak hendakkan dipanaskan terlebih dahulu dengan api yang sederhana, kueh ini hendaklah terus digoreng apabila selesai digentel2kan untuk mengelakkan gulanya cair dan keluar. Goreng sehingga warnanya keperang2an.

Cekmek Molek ni kueh tradisional Terengganu sangat sesuai dimakan waktu minum petang bersama kopi panas.
Awass....hati-hati kalau makan waktu masih panas...gulanya mencair boleh lebur lidah korang...

0 comments: