BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, June 19, 2016

Kari Tulang



Dah jemu makan daging kita makan tulang pulak.....kari ni Lid makan dengan roti jala
Biasa buat roti jala dengan kari ayam. Kali tukar dengan tulang pulak lagi power.
Bulan puasa ni selera lain macam sikit tapi jangan ikut sangat nafsu....masak je apa yang ada
dalam peti ais. Tak mau membazir-membazir. Dah latih anak-anak makan tak perlu banyak lauk
cukup sekadar 2 lauk sahaja....bak kata ustaz Dasuki....Tuan guru DNA makan hanya dengan 2 menu sahaja. Kalau lebih tu ertinya kita ikut nafsu.
MasyaAllah.....ramainya di luar sana yang tak cukup makan.
Alhamdulillah kita diberi kecukupan rezeki.


Bahan-bahannya

Tulang (agak-agak dlm setengah kilo)
sedikit daging (dlm 300gm...lid main hentam je)

1 labu bawang besar (kisar halus)
1/2 inci halia (kisar halus)
4 ulas bawang putih (kisar halus)
sedkit belacan (kalau korang suka..lid mmg suka letak belacan)
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar cili giling ( kalau korang suka pedas)
Kentang
Air secukupnya utk empukkan daging.

1/2 labu bawang besar mayang ( utk tumis bersama rempah campur)
1/2 sudu rempah campur ( yang ada halba,jintan dan biji sawi)
1 tangkai daun kari

1 mangkuk santan ( tak perlu pekat)
air asam jawa secukupnya
gula
garam secukup rasa


Cara-caranya:

Tumiskan bawang yang dimayang bersama rempah campur n daun kari hingga naik bau.
Masukkan bahan-bahan kisar...biarkan sedikit garing dan wangi baru masukkan semua rempah2 dan cili giling...dah pecah minyak masukkan daging dan air secukupnya untuk empukkan daging. (klu korang ada periuk tekanan lagi baik)
Bila dah empuk daging dan dah agak bercerai dari tulang tu....baru masukkan air asam jawa,santan,belacan,gula garam secukup rasa. masukkan kentang....biarkan mereneh secara perlahan2 hingga kentang empuk dan pecah minyak.

Alhamdulillah dah siap kari tulang.



0 comments: